Chakrele și uleiurile esențiale

În sanscrită, cuvântul chakra înseamnă “roată” sau “cerc”. În Yoga există șapte chakre principale care reprezintă centrele noastre energetice vitale, prin care curge forța vieții – prana. Nadis-urile sunt canalele prin care circulă energiile în corpul subtil.

Sunt 3 principale dintre care:

 • Sushumna este canalul central
 • Ida care se termină în nara stângă și reprezintă energie feminină, lunară, calmează, este asociat cu calități introvertite în emisfera dreaptă a creierului.
 • Pingala se termină în nara dreaptă și reprezintă energia masculină, solară, caldă, energizantă și este asociat cu calități extrovertite în emisfera stângă a creierului.

Chakrele echilibrate permit energiei să curgă liber, promovând sănătatea, vitalitatea și armonia.

Utilizarea uleiurilor esențiale pentru echilibrarea chakrelor este o practică cunoscută de mii de ani. Masajul, meditația cu ajutorul uleiurilor esențiale ne ajută să atingem o stare de relaxare profundă și astfel să putem accesa energia specifică fiecărei chakre.

Uleiurile esențiale sunt în jurul nostru, majoritatea dintre noi am experimentat aroma energizantă a unei lămâi proaspăt stoarse sau calmul adus de mirosul unui buchet de lavandă. Ele sunt renumite pentru abilitatea de a promova focalizarea spirituală, de a spori claritatea mentală și de a echilibra starea emoțională, pentru proprietăți terapeutice benefice.

Pur și simplu respirația acestor uleiuri prin inhalarea directă din flacon, frecarea între palme și inhalarea, fie difuzarea în aer, le permite să fie absorbite rapid în sânge și au efecte pozitive atât asupra minții cât și corpului. Unele uleiuri sunt benefice atunci când sunt ingerate, adăugate în alimente sau apă, fie înghițite într-o capsulă, altele doar aplicate direct pe piele sau diluate în apa de baie sau alte emulsii pentru masaj.

Prima chakră, Muladhara sau chakra Rădăcină, simbolizată de un lotus cu patru petale.

Este asociată cu elementul Pământ, culoarea Roșie, cu nevoile noastre fundamentale de supraviețuire, securitate și mijloace de trai. Este chiar temelia ființei noastre și a identității noastre, centrul de supraviețuire. Guvernează legăturile noastre de familie și sentimentele de apartenență.

Când este echilibrată ne simțim siguri pe noi, puternici și încrezători, cu picioarele pe pământ, avem putere de manifestare, avem siguranță materială, iar când este dezechilibrată ne simțim dezorientați, confuzi, nesiguri, fricoși, fără motivație și scop, avem stima de sine scăzută și comportamente auto-distructive.

Cele trei uleiuri pe care le putem folosi pentru chakra rădăcină sunt:

 1. Chiparos – contribuie la crearea unui sentiment de stabilitate și securitate. Este purificator, liniștitor, revigorant, consolidează și centrează. Calmează sistemul nervos și elimină stresul, reduce anxietatea, perfecționismul, rigiditatea și controlul.
 2. Paciuli – este relaxant, senzual, reduce depresia și inflamația, reconfortant și stabilizator. Liniștește fluxul exagerat al gândurilor, centrează și stabilizează.
 3. Mir – considerat un ulei sacru, promovează conștiința spirituală, ajută la construirea unei punți între chakra coroană și chakra rădăcină. Are un efect calmant asupra sistemului nervos, induce starea de siguranță.

Inspirație pentru cum le putem folosi. Aplicăm direct sau diluat într-un ulei bază, câteva picături pe talpa picioarelor și masăm ușor. Apoi putem face căteva asane care să ne ajute să ne împământăm mai bine:

 • Tadasana
 • Virabadrasana II
 • Parsvakonasana
 • Viparita Virabadrasana
 • Vrksasana

Chakra a doua Svadhisthana, numită și chakra sacrală. Simbolizată de un lotus cu șase petale și de culoare portocalie, este asociată cu elementul apă.

Această chakră guvernează:

 • fizic – reproducerea,
 • mental – creativitatea,
 • emoțional – bucuria,
 • spiritual – entuziasmul.

Influențează relațiile, nevoile emoționale, plăcerea și atunci când este dezechilibrată accentuează violența și dependența.

Svadhisthana este asociată cu organele reproductive, vezica urinară, intestinul subțire și cel gros, apendicele, osul sacru și vertebrele lombare. Senzualitate și sexualitatea, creativitatea și fertilitatea, cât de mult ne bucurăm de viață, toate sunt guvernate de chakra a doua.

Trei uleiuri pe care le putem folosi pentru chakra sacrală sunt:

 1. Ylang Ylang – înseamnă “floarea florilor”, cunoscut pentru parfumul său fermecător și romantic, este un afrodiziac natural. Ajută la eliberarea sentimentelor de tensiune și iritare, permite vindecarea emoțională, aduce bucuria în inimă. Este revigorant, erotic și euforic.
 2. Santal – calmează și contribuie la insuflarea unui sentiment de pace interioară. Este o alegere bună în caz de stres, depresie sau stima de sine scăzută, este considerat afrodiziac. Ameliorează insomnia, prevenirea durerilor de cap, excelent în cazul infecțiilor urinare și bronșitei cronice.
 3. Iasomie – are o mireasmă puternică, se mai numește și “regina nopții”. Este puternic antidepresivă, energizantă, euforică și afrodiziacă. Este asociată cu percepția intuitivă, induce starea meditativă, dezlănțuie imaginația și reduce inhibițiile.

Inspirație pentru cum le putem folosi: aplicăm direct sau diluat într-un ulei bază, câteva picături pe abdomenul inferior, sub ombilic și masăm ușor.

O altă variantă este să le folosim la baie, mai ales în cazul femeilor care au probleme mestruale, frigiditate, cistite, infecții urinare sau dureri lombare.

Căteva asane care să ne ajute să activăm cea de-a doua chakră sunt cele care lucrează la deschiderea șoldurilor și pelvisului:

 • Trikonasana
 • Baddha Konasana
 • Utkata Konasana
 • Eka Pada Rajakapotasana

Cea de-a treia chakră este chakra plexului solar, în sanscrită se numește Manipura și se traduce ca Orașul nestematelor sau pietrelor prețioase. Simbolizată de un lotus cu zece petale, asociată cu culoarea galben și elementul foc este cunoscută și sub numele de chakra de putere.

Această chakră guvernează:

 • fizic – sistemul digestiv, vezica biliară, pancreasul, suprarenalele și ficatul,
 • mental – stima de sine, voința, auto-disciplina,
 • emoțional – veselia, vitalitatea, cum “digerăm” viața noastră de zi cu zi
 • spiritual – totul e despre cine suntem.

Când Manipura este deschisă și echilibrată ne apreciem pe noi înșine, munca noastră, suntem încrezători, ne iubim, ne acceptăm, suntem liberi să ne alegem calea în orice situație, suntem stăpânii propriului destin. Știm unde mergem și cum să ajungem acolo, avem puterea să ne atingem obiectivele.

Când această chakră este blocată nu avem curaj, stima de sine este scăzută, simțim cum stagnăm, fără vitalitate, ne judecăm și ne criticăm, viața devine copleșitoare, avem nevoie de mai mult timp pentru a “digera” ceea ce se întâmplă.

Energia acestei chakre ne permite să transformăm inerția în acțiune și mișcare, să răspundem cu succes provocărilor și să mergem înainte în viață, să devenim o versiune mai bună a noastră, să ne eliberăm de ceea ce nu ne este benefic.

Dragostea de sine, acceptarea și recunoașterea propriei valori definesc cea de a treia chakră.

Trei uleiuri pe care le putem folosi pentru chakra Manipura sunt:

 1. Bergamota – acest ulei este asociat cu dragostea și acceptarea de sine, calmează și revigorează. Reduce anxietatea, depresia, autocritica și auto-judecata, crește optimismul și speranța.
 2. Ienupăr – este un ulei purificator, tonifică și regenerează. Reduce tensiunea nervoasă. Oboseala intelectuală și anxietatea.
 3. Vetiver – este un ulei stabilizator se mai numește și “uleiul liniștii”. Reduce efectele stresului, ale oboselii cronice, ajută în cazul insomniilor, este reconfortant și revigorant.

Inspirație pentru cum le putem folosi: aplicăm direct sau diluat într-un ulei bază, câteva picături pe abdomenul superior, sub stern și masăm ușor.

O altă modalitate este să le inspirăm cu ajutorul unui difuzor și să medităm asupra focului, soarelui sau pe conectarea cu puterea personală.

Căteva asane care să ne ajute să activăm cea de-a treia chakră:

 • Navasana
 • Dhanurasana
 • Bhujangasana
 • Virabhadrasana I
 • Virabhadrasana II
 • Trikonasana
 • Parvritta Trikonasana

Cea de-a patra chakră este chakra inimii, în sanscrită se numește Anahata și se traduce ca Sunet liber, pur, infinit. Simbolizată de un lotus cu 12 petale, asociată cu culoarea verde și elementul aer este cunoscută și este chakra iubirii necondiționate, a compasiunii, a bucuriei.

Această chakră guvernează:

 • fizic – inima și sistemul circulator, plămânii, pieptul, brațele și mâinile,
 • mental – dependențele de orice fel, neîncrederea, comportamente manipulative,
 • emoțional – iubirea, bucuria, compasiunea, recunoștința, fericirea, sensibilitatea, echilibrul, respingerea și bunăstarea,
 • spiritual – iubirea divină, necondiționată.

Anahata este considerată punctul de echilibru între cele trei chakre de bază (fizice) și cele trei superioare (spirituale). Când Anahata este deschisă și echilibrată ne vindecăm rănile din trecut, ne deschidem inima și reînvățăm iubirea necondiționată.

Când această chakră este blocată suntem posesivi și co-dependenți, avem relații disfuncționale, dorința, gelozia, tristețea și disperarea ne copleșesc.

Lotusul cu douăsprezece petale reprezintă calitățile divine ale inimii: fericirea, pacea, armonia, iubirea, înțelegerea, empatia, claritatea, puritatea, unitatea, compasiunea, bunătatea și iertarea.

Trei uleiuri pe care le putem folosi pentru chakra Anahata sunt:

 1. Lavandă – calmează și relaxează mintea și corpul, îmbunătățește echilibrul, energia și starea de bine în general. Ne permite să ne eliberăm de frici, reduce anxietatea, depresia, autocritica și auto-judecata, crește optimismul și speranța. Este asociat cu dragostea și acceptarea de sine.
 2. Trandafir – Rosa este numită și regina florilor. Alină tristețea, liniștește în cazul despărțirii de persoane dragi. Este un ulei antidepresiv, antiseptic, sedativ, tonic general, afrodiziac.
 3. Neroli – floarea de portocal sălbatic. Este un ulei excelent pentru reducerea anxietății și a altor probleme emoționale și psihologice. Reduce atacurile de panică, efectele șocurilor, ale isteriei, este calmant și revigorant.

Inspirație pentru cum le putem folosi: aplicăm direct sau diluat într-un ulei bază, câteva picături pe piept, în dreptul inimii și masăm ușor.

O altă modalitate este să le inspirăm cu ajutorul unui difuzor și să medităm asupra aerului, iubirii și compasiunii sau recunoștinței.

Căteva asane care să ne ajute să activăm cea de-a patra chakră:

 • Sukasana cu Anjali Mudra
 • Setu Bandha Sarvangasana
 • Bhujangasana
 • Ustrasana
 • Urdvha Mukha Svanasana

Cea de-a cincea chakră este chakra gâtului, în sanscrită se numește Vishuddha și se traduce ca pur sau purificare. Simbolizată de un lotus cu 16 petale, asociată cu culoarea albastră sau turcoaz și cu elementul eter. Este chakra comunicării și creșterii prin auto-exprimare, aici emoțiile sunt transformate în sunete.

Această chakră guvernează:

 • fizic – gâtul, umeri și este conectată la gură, maxilar, limbă, faringe. Glanda asociată cu cea de-a cincea chakră este tiroida, care reglează metabolismul și transformarea energiei în organism.
 • mental – creativitate, abilitatea de face planuri, de a avea idei
 • emoțional – comunicarea, fie ea verbală sau non-verbală, externă sau internă
 • spiritual – legătura cu tărâmul eteric, cu tărâmurile mai subtile ale spiritului și abilitățile intuitive

Când Vishuddha este deschisă și echilibrată vocea voastră mișcă energia, spațiul și ne ajută să comunicăm emoțiile în mod sănătos, devenim mai buni ascultători și onorăm adevărurile personale fără judecată.

Când această chakră este blocată simțim că nu ne găsim vocea sau adevărul, suntem prea vorbăreți și nu-i ascultăm pe ceilalți, suntem timizi, bârfitori chiar mincinoși.

Trei uleiuri pe care le putem folosi pentru chakra Vishuddha sunt:

 1. Eucalipt – deschide, curăță și ușurează plămânii și căile respiratorii. Acest ulei îmbunătățește respirația, induce un sentiment de siguranță, crește vitalitatea prin respirație și ne ajută să ne deschidem tuturor experiențelor trăite.
 2. Mușețel german – Este un ulei analgezic, antiinflamator, antiseptic, sedativ, tonic nervos, antialergic. Calmant, echilibrant și profund relaxant.
 3. Cimbrișor – antiseptic, bactericid, digestiv, expectorant, tonic general. Este indicat pentru prevenirea infecțiilor, mai ales cele respiratorii. Este foarte indicat în cazul oboselii cronice, fortifică și energizează.

Inspirație pentru cum le putem folosi: aplicăm direct sau diluat într-un ulei bază, câteva picături la nivelul claviculelor și masăm ușor.

O altă modalitate este să le inspirăm cu ajutorul unui difuzor și să medităm, să cântăm sau să scriem. Orice practică Pranayama aduce beneficii Chakrei gâtului.

Căteva asane care să ne ajute să activăm cea de-a cincea chakră:

 • Vajrasana
 • Simhasana
 • Sarvagasana
 • Halasana

Cea de-a șasea chakră este chakra celui de-al treilea ochi, în sanscrită se numește Ajna și înseamnă comandă. Simbolizată de un lotus cu 2 petale, asociată cu culoarea indigo și cu al șaselea simț, este chakra intuiției, a viziunii și guvernează modul în care funcționează restul chakrelor.

Ajna este asociată cu lumina, pe măsură ce lucrăm cu această chakră putem avea acces la viziuni cosmice, care luminează totul așa cum este fără filtrele trecutului, așteptărilor sau judecăților noastre.

Această chakră guvernează:

 • fizic – glanda pineală și cea pituitară, măduva spinării, ochii, nas și sinusuri, urechi, cap, probleme cu vederea, dureri de cap, migrene și amețelile.
 • mental – percepție corectă, claritate în gândire sau confuzie atunci când sunt probleme, când această chakră este echilibrată, ambele emisfere ale creierului sunt sincronizate.
 • emoțional – echilibrul, înțelegerea care ne permite să accesăm îndrumarea interioară care vine din adâncul ființei noastre.
 • spiritual – acest centru energetic este asociat cu cunoștințele superioare, aspectele mai subtile ale vederii și intuiție.

Când Ajna este deschisă și echilibrată avem înțelegere și încredere în înțelepciunea noastră interioară și facem față provocărilor și alegerilor vieții.

Când această chakră este blocată ne simțim prea atașați de logică, neîncredere și cinism, depresivi și fără un scop în viață.

Lucrând cu această chakră ne deschidem mintea spre imaginea de ansamblu și spre perspective diferite, cultivăm abilitatea de a gândi clar și ne ajută să primim înțelepciunea care nu poate fi obținută cu simțurile obișnuite.

Trei uleiuri pe care le putem folosi pentru chakra Ajna sunt:

 1. Portocale – acest ulei promovează un sentiment de încredere liniștită prin calmarea corpului și a minții, în același timp crește concentrarea și atenția. Reduce tensiunea și neîncrederea, în timp ce sporește intuiția și creativitatea, promovează echilibrul în timp ce elimină sentimentele de obsesie și teamă.
 2. Rozmarin – Este un ulei care înviorează, împrospătează și fortifică. Este antiseptic, tonic hepatic, stimulează memoria, facilitează gândirea limpede și intuiția.
 3. Ienupăr – este un ulei purificator, tonifică și regenerează. Reduce tensiunea nervoasă. Oboseala intelectuală și anxietatea.

Inspirație pentru cum le putem folosi: aplicăm direct sau diluat într-un ulei bază, câteva picături pe punctul dintre sprâncene și masăm ușor.

O altă modalitate este să le inspirăm cu ajutorul unui difuzor și să medităm.

Căteva asane care să ne ajute să activăm cea de-a șasea chakră:

 • Adho Mukha Svanasana
 • Sirasana
 • Balasana
 • Garudasana

Cea de-a șaptea chakră este chakra Coroană, în sanscrită se numește Sahasrara. Simbolizată de un lotus cu 1000 de petale, asociată cu culoarea violet și cu înțelepciune interioară, înțelegerea profundă și cunoaștere nelimitată, este chakra care reprezintă unirea cu Divinul.

Sahasrara este conectată cu toate elementele și cu gândul.

Practicile meditative și spirituale, respirația conștientă, rugăciunea și intonarea mantrelor sunt indicate pentru chakra Coroană.

Când Sahasrara este deschisă și echilibrată ne ajută să înțelegem cine suntem: dincolo de corpul fizic, să ne elibera de toate limitările pentru ne atinge cel mai înalt potențial și starea de înaltă conștiință. Când această chakră este blocată credem că fericirea nu poate veni decât din afară.

Trei uleiuri pe care le putem folosi pentru chakra Sahasrara sunt:

 1. Tămâia – oferă un efect de relaxare și liniște. Calmează mintea, reduce anxietatea și cultivă pacea interioară. Acest ulei a fost folosit de mii de ani pentru beneficiile spirituale: binecuvântare, meditație, protecție, purificare, ofrandă. Ajută la trezirea intuiției, prin creșterea conștientizării spirituale.
 2. Lavandă – calmează și relaxează mintea și corpul, îmbunătățește echilibrul, energia și starea de bine în general. Ne permite să ne eliberăm de frici, reduce anxietatea, depresia, autocritica și auto-judecata, crește optimismul și speranța. Este asociat cu dragostea și acceptarea de sine.
 3. Santal – este un ulei esențial de împământare care este extrem de eficient atunci când medităm. Folosit holistic în întreaga lume, acest ulei aduce conștientizare interioară și ușurează relația cu conștiința superioară, este util pentru eliberarea blocajelor din calea spirituală și permite conectarea la nivelul cel mai profund cu sinele nostru divin .

Inspirație pentru cum le putem folosi: aplicăm direct sau diluat într-un ulei bază, câteva picături în locurile tensionate și masăm ușor.

O altă modalitate este să le inspirăm cu ajutorul unui difuzor și să medităm.

Asanele pentru relaxare și meditație ne ajută să activăm cea de-a șaptea chakră:

 • Sukasana sau Padmasana
 • Savasana

You May Also Like