Cum îți stimulezi voința?

Voința este o calitate ce poate fi activată și educată de-a lungul vieții.

Reușita în viață este determinată și de folosirea voinței pentru a atinge scopul pe care ți l-ai propus.

Există o mulțime de metode de a-ți antrena voința dar cel mai ușor o poți face atunci când aplici câteva reguli pe care le integrezi în viața ta zilnică:

  • Crează o listă cu activități zilnice cu ceea ce ai de făcut. O poți face din seara precedentă sau înainte de a începe activitățile zilnice. De asemenea poți folosi o combinație între cele două. Când bifezi pe listă activitățile efectuate și verifici apoi câte ai rezolvat are un efect benefic asupra ta.
  • Situațiile importante necesită luarea celei mai bune decizii, așa că momentul cel mai prielnic este dimineața când ai toate resursele necesare. După amiaza corpul devine din ce în ce mai obosit și este foarte ușor să îl suprasoliciți în loc să îl lași să se refacă. Lasă pe după amiaza activitățile ce nu necesită un consum ridicat de energie.
  • Alege să îți concentrezi energia pe rezolvarea problemei prioritare pe ziua respectivă. Cu cât te focusezi mai mult pe ceea ce ai de rezolvat cu atât mai repede poți trece la următoarea problemă. Dacă simți că nu ai timp pentru tot ce ți-ai propus este indicat să adaptezi prioritățile decât să îți consumi toată energia și a doua zi să nu poți face nimic.
  • Identifică precis ceea ce îți dorești să obții pe termen mai îndelungat. Este ca trasul la țintă. Cu cât este mai clar obiectivul cu atât vei găsi modul cel mai eficient de a-l atinge. Este bine să reevaluezi modul în care ai definit obiectivul la o perioadă de timp ce îți permite să adaptezi din mers fără consecințe importante.
  • Nivelul energiei tale depinde de alimentația pe care o ai. Cu cât alimentele sunt mai pline de substanțe vii cu atât va fi mai bine pentru corpul tău. Organismul tău asimilează mult mai repede substanțele necesare funcționării sale atunci când acestea sunt naturale și neprocesate.
  • Aplică schimbări în sistemul pașilor mici pe care să îi integrezi cât mai ușor în viața de zi cu zi. Testează diverse abordări mai ales atunci când ai o vacanță sau o perioadă de liniște cum ar fi după sărbători.
  • În cazul unor planuri pe termen lung este bine să le împarți în etape scurte. Atunci ele pot fi evaluate rapid și se poate urmări progresul mult mai ușor având succes pe termen scurt. Este necesară o planificare pe anumite perioade cu care organismul tău rezonează cum ar fi ciclul anotimpurilor, al lunii sau bioritmul personal.
  • Extinde limitele puțin câte puțin în funcție de cum te simți și de reacția ta la schimbările survenite. Vei observa când te vei evalua după câteva luni de zile cât de mult ai schimbat cu ușurință. Cu cât limitele tale sunt mai mari vei putea să reacționezi mai bine la schimbările bruște pe care nu le controlezi.
  • Angajează-te în activități care îți plac și testează diverse activități noi care sunt complementare. Este mult mai mare satisfacția atunci când reușești să faci ceva într-un mod plăcut. Exersarea activităților plăcute ne dă posibilitatea să facem și anumite activități necesare care nu sunt atât de plăcute dar care ne ajută să trăim mai bine.
  • Înlocuiește obiceiurile toxice cu cele care îți aduc mai multă energie și îți fac viața mai activă. Alternând activitățile ce presupun un efort constant cu cele relaxante vom obține un echilibru interior și o creștere a voinței. Tentațiile sunt peste tot dar este nevoie să avem un echilibru între ce este benefic și ce ne consumă rapid energia fără a ne aduce beneficii pe termen lung.
  • Caută și fii alături de oameni care au reușit cu succes să aibă viața pe care și-au dorit-o. Modul lor de viață este un model și o sursă de inspirație pentru voința ta. Poți înțelege și face mult mai ușor anumite schimbări durabile atunci când cei din jurul tău le-au făcut cu brio.

You May Also Like