Ce înseamnă stil de viață sănătos

Recent la un prânz de lucru vorbind despre alegerile pe care le-am făcut fiecare din meniu și despre ce aveam în farfurie, am ajuns să povestim despre un cunoscut, care deși era tânăr, sănătos fizic conform buletinului medical, a suferit un infarct în timp ce înota în piscină ca de obicei. Întrebarea firească este de ce și cum s-a întâmplat asta?

În toate mediile se vorbește despre un stil de viață sănătos:
– în presă: ziare, reviste, tv, radio, on-line sunt emisiuni de succes pe această temă.
– la medic: aici chiar este absolut necesar, prima întrebare justificată care se poate pune, dacă nu suntem întrebați atunci ceva nu este în regulă.
– la locul de muncă, foarte multe companii au în prezent programe “well – being” pentru starea de bine în general
– în cercul de prieteni sau în familie

Ce anume înseamnă un stil de viață sănătos, ce reprezintă, cum facem să-l avem și de ce să-l alegem?

Organizația Mondială a Sănătății a propus în 1946 definiția următoare: „Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mintal cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților”. Mai târziu a fost inclusă în această definiție și „capacitatea de a duce o viață productivă social și economic”.

Wikipedia definește un stil de viață ca modul în care trăiește o persoană, incluzând relațiile sociale, programul de muncă, divertismentul și chiar îmbrăcămintea. Un stil de viață de obicei reflectă atitudinea, valorile sau viziunea asupra vieții în general. Un stil de viață sănătos este, în general, caracterizat ca o “viață echilibrată” în care se fac “alegeri înțelepte”.

Pentru noi stilul de viață reprezintă alegerile pe care le facem în fiecare moment, acum, aici în prezent și pentru ca el să fie sănătos, fiecare gând, vorbă și acțiune a noastră este făcută în mod conștient cu atenția îndreptată spre acest obiectiv, dorință sau cum vreți să o numim.

Cuvântul “sănătos” poate avea semnificații diferite pentru fiecare dintre noi: la 20 de ani este ceva natural, pentru o mamă care lucrează înseamnă ceva, pentru un sportiv de performanță altceva, pentru o persoană la pensie altceva.

Sănătos nu înseamnă o dietă strictă sau un regim de exerciții fizice, înseamnă să găsim ce funcționează cel mai bine pentru noi, să alegem ce ne face sa ne simțim energizați, plini de vitalitate, fericiți, să ne tratăm corpul cu respect și iubire, fără carențe alimentare, înseamnă să ne simțim puternici și încrezători.

Sunt câteva citate care ne plac “un stil de viață sănătos este diferit pentru fiecare” și “construirea unui stil de viață sănătos înseamnă să facem schimbări mici, durabile pe termen lung, e un maraton, nu un sprint”.

Dacă v-a plăcut rămâneți aproape și dați de știre, continuăm într-o postare viitoare să prezentăm mai multe despre un stil de viață sănătos și anume care este motivul pentru care dorim să adoptăm un stil de viață sănătos!

You May Also Like