Cum să lucrezi mai bine fără a solicita corpul?

Indiferent dacă stăm în picioare sau pe un scaun timp îndelungat organismul nostru este suprasolicitat.

Fiecare poziție are avantaje și dezavantaje. Iată câteva situații ale statului în picioare față de statul pe scaun timp îndelungat:

1. Circulația sanguină și limfatică permit o funcționare normală a corpului tău prin alimentarea celulelor cu nutrienți și eliminarea toxinelor.

Când stai multe ore în picioare sângele se acumulează în partea de jos a corpului determinând umflarea picioarelor. Din cauza gravitației inima este nevoită să lucreze mai mult pentru a pompa sângele venos plin de toxine. Limfa nu mai poate circula și crește nivelul toxinelor în corp determinând efectul de picioare umflate sau edem limfatic.

În poziţia şezut zona abdomenului se umple cu sânge datorită scăderii circulației din zona inghinală. Sângele venos și limfa se mișcă mai încet și determină o creștere a toxicității în organism.

2. Mobilitatea articulațiilor depinde de mișcările pe care le faci și de forța folosită de membrele respective.

În poziţia şezut articulațiile tălpilor, gleznelor, genunchilor, coatelor și umerilor nu sunt solicitate. În schimb șoldurile, coloana, umerii și mâinile sunt supuse unei presiuni.

Stând în picioare întregul corp este supus unei solicitări impuse de echilibrarea continuă a corpului și de activitățile pe care le desfășori.

3. Musculatura relaxată te ajută să eficientizezi consumul energetic și îți asigură rezistența necesară desfășurării activităților zilnice.

În poziţia şezut tensiunea musculară se acumulează în partea superioară a corpului mai ales în zona umerilor și a gâtului.

Stând în picioare tensiunea musculară se acumulează atât în partea inferioară a corpului cât și în cea superioară.

4. Respirația eficientă determină nivelul de energie și randamentul din corpul tău.

Stând în picioare este mai ușor să respiri ceea ce duce la o oxigenare mai bună a corpului.

În poziţia şezut se reduce capacitatea pulmonară mai ales în poziții incomode ce duce la o scădere a oxigenului din sânge.

Un rol important în menţinerea unui stil de viață sănătos este să menținem un echilibru între mișcare și repaos. În China acest concept este reprezentat de interacțiunea forțelor Yin și Yang ce este aplicat în Qigong sau Tai Ji.

Care este soluția?

Putem folosi mișcări de întindere sau exerciții care să ne stimuleze cu blândețe musculatura cam 5-10 minute la fiecare oră. E indicat să schimbăm poziția la maxim o oră alternând statul jos cu statul în picioare.

You May Also Like