Păstrează sănătatea ochilor tăi

Cum a fost atunci când ai avut ochii roșii sau o senzație de nisip în ochi ?

Atunci când ochii devin sensibili la lumină sau apare o inflamație la nivelul ochilor ne dăm seama cât de importantă este vederea în viața zilnică.

O mare parte din informațiile pe care le primim din exterior se bazează pe capacitatea vizuală.

Poate că te bucuri de o vedere perfectă, porți ochelari sau lentile de contact pentru corecție ochii tăi sunt foarte sensibili la modificările din mediul înconjurător.

Există o multitudine de factori care influențează sănătatea ochilor tăi:

 • Apa are o influență majoră asupra sănătății ochilor. O scădere mică a cantității de apă din corp crează posibilitatea apariției cearcănelor, iritațiilor la pleoape sau roșeții ochiului ce are nevoie de apă pentru a menține curățenia.
 • Alimentația cu hrană vie plină de compuși carotenoizi protejează și îmbunătățește vederea. Anumite legume și fructe colorate conțin luteină, zeaxantină, betacaroten și licopen. Ele sunt însoțite de vitamine și enzime care te vor să ai o vedere mai bună. Consumul în exces de produse înalt procesate poate duce la apariția diabetului și implicit la degerescența maculei ochiului.
 • Lumina solară este benefică ochilor la răsărit sau la apus. Când lumina devine intensă în timpul zilei ai nevoie de o protecție corespunzătoare folosind ochelarii de soare sau lentile speciale ce protejează de razele ultraviolete și lumina polarizată.
 • Există o multitudine de substanțe ce pot afecta alimentarea cu nutrienți a ochilor și la apariția unor afecțiuni oculare. O parte dintre aceste substanțe se găsesc în fumul țigărilor, în băuturile alcoolice, în anumite produse cosmetice și în anumite medicamente ce reduc nivelul substanțelor antioxidante din sânge și implicit protecția ochilor.
 • Privitul timp îndelungat la ecranul telefonului, televizorului sau computerului determină o suprasolicitare a vederii. Concentrarea privirii pe ecran și contractul între lumina ecranului și cea a mediului înconjurător ( lumină puternică sau slabă ) pot duce în timp la apariția unor disfuncții la nivel optic și neuronal.
 • Un mediu cu condiții extreme gen căldură sau frig excesive, vântul sau curenți de aer uscat pot determina tulburări ale vederii. Umezirea ochiului este principala funcție secreției lacrimilor de a proteja de bacterii sau substanțe iritante din exterior ca praful, părul de animale, fulgii sau alți alergeni. Pot apare vederea încețoșată, mâncărimea sau usturimea ochilor.
 • Lipsa de somn combinată cu oboseala pe perioadă îndelungată pot duce la creșterea sensibilității ochilor și pot duce la afecțiuni în final.
 • Atitudinea proactivă este foarte importantă pentru sănătatea ochilor tăi. O consultație anuală la medicul oftalmolog te scapă de apariția unor probleme în timp și poți menține o vedere bună pe termen lung.
 • Purtarea unui echipament de protecție oculară atunci când condițiile o cer atât la serviciu dar mai ales acasă ne scutesc de niște riscuri inutile. Atunci când lucrezi cu materiale gazoase, lichide sau solide care pot ajunge în zona ochilor este bine să folosești protecție adecvată.
 • E bine să faci pauze dese când îți petreci mult timp cu atenția concentrată și uiți să clipești. Ochii tăi au nevoie de o perioadă scurtă de odihnă ca să își revină la starea de funcționare normală.

O pauză de câteva minute pot face minuni și poți evita rapid și simplu riscurile aferente afecțiunilor oculare.

 1. Acoperă cu palmele ochii și privește în întuneric cu coatele pe masă.
 2. Strânge ochii puternic câteva secunde, apoi relaxează muşchii ochilor repetând de câteva ori. Privește un peisaj verde sau un obiect pe fundal verde. Închide ochii și rememorează detaliile.
 3. Schimbă focusul de aproape spre departe și apoi revino exersând musculatura ochilor.
 4. Freacă palmele până se încălzesc și pune-le apoi pe ochi tăi închiși fără să le atingi.

Pe lângă metodele expuse mai sus există și practici de refacere energetică a ochilor prin qigong, yoga sau reiki pe care le poți descoperi alături de echipa my Tao.

You May Also Like