Te-ai întrebat de ce mesajele tale nu ajung la rezultatul pe care îl dorești?

Observ în jurul meu că din ce în ce mai multe persoane nu se înțeleg atunci când vorbesc.

Am căutat să înțeleg cauza acestei situații des întâlnite. Există o mulțime de cauze care combinate dau acest efect al discuției paralele sau cu efect contrar așteptărilor.

Să dai ascultare, chiar dacă nu-ți convine ce auzi, înseamnă să înțelegi, apoi să înveți și în final să aplici ceea ce rezultă conform sistemului tău de principii. Copilul își ascultă părinții, ucenicul își ascultă maestrul, antreprenorul își ascultă vocea interioară.

Îți poți dezvolta această deprindere de a asculta care o să te ajute în relațiile cu tine și cu ceilalți. Am găsit pentru tine câteva informații care să te ajute să auzi și să înțelegi cu adevărat ceea ce rezonează cu tine:

  1. ascultă-te pe tine timp de 3 – 5 minute din postura de observator. Descoperă și analizează activitatea minții tale și gândurile care îți vin în acest interval.
  2. atunci când vrei să vorbești ceva important cu o persoană poziționează-te în fața ei și observă ceea ce face.
  3. când începe o discuție, centrează atenția ta pe mesajul transmis și așteaptă până când se finalizează. Este posibil ca să nu fie nevoie de o intervenție din partea ta.
  4. în cazul unei cereri sau întrebări analizează mesajul pe care l-ai primit înainte de a da un răspuns. Dacă ai nevoie de clarificări cere-le precizând cât mai clar ceea ce te interesează.
  5. păstrează contactul vizual cu persoana cu care vorbești și confirmă verbal sau vizual faptul că ai înțeles ce ai auzit. În cazul în care ai nelămuriri așteaptă până termină și pune atunci întrebări de clarificare.
  6. înainte de a răspunde pune-te în locul celeilalte persoane și determină care este percepția sa cerând confirmarea că ai înțeles corect mesajul său. Câteodată vorbim aceeași limbă dar exprimăm diferit ceea ce simțim sau gândim.
  7. transmite răspunsul tău doar atunci când ți se cere clar fără a emite judecăți, sfaturi sau termina fraza celuilalt. Te-ai gândit vreodată că astfel tu îl ajuți să se lămurească asupra unei situații.

Succesul tău în relații sau în profesie depind de cum asculți și mai ales cum înțelegi mesajul. Abilitățile tale de comunicare folosesc exprimarea verbală și non-verbală și modul în care asculți. Asta determină rezultatele pe care o să le obții în urma discuției purtate cu angajatorul la interviu, cu un viitor client sau cu persoana de lângă tine.

Ai nevoie să înţelegi atât reacția ta cât şi cum gândeşte persoana respectivă în funcţie de informaţiile pe care le-ai aflat pentru a comunica în cel mai bun mod.

Dacă ți-a plăcut rămâi aproape și dă de știre dacă vrei să continuăm în articolele viitoare să îți prezentăm mai multe informații despre cum să comunici cu succes!

You May Also Like