Alimente fermentate benefice sănătății tale – Usturoiul murat

Usturoiul își are originile în Asia Centrală cu o istorie de câteva mii de ani de consum și utilizare umană la nivel mondial. Era cunoscut și folosit în Egiptul antic atât ca medicament cât și ca ingredient la mâncare.

Dacă te întrebai de ce găsești peste tot usturoi din China este faptul că acolo se produce aproximativ 80% din cantitatea de usturoi de pe glob.

Înaintașii noștri l-au folosit în diverse forme: crud, fiert, macerat sau murat ca leac în diverse afecțiuni sau pe post de condiment.

Fermentația naturală la temperatura camerei prin bacterii produce acizi și enzime. Aciditatea sau salinitatea soluției, temperatura de fermentație și excluderea oxigenului determină care microorganisme determină aroma produsului final. Când concentrația și temperatura soluției saline este scăzută este favorizată cultura de Leuconostoc mesenteroide ce produce un amestec de acizi, alcool și esteri aromatici. La o temperatură mai ridicată mediul favorizează cultura de Lactobacillus plantarum ce produce acid lactic. În multe cazuri procesul de murare începe cu Leuconostoc și se finalizează cu Lactobacillus.

Murăturile din România conțin în diverse proporții: ardei grași, castraveți, ciuperci, conopidă, gogonele, morcovi, pepenași, sfeclă roșie, varză albă sau roșie, usturoi și țelină ce sunt puse la murat cu apă și sare.

În Rusia, Ucraina și Bielorusia murăturile includ castraveți, ciuperci, gogonele, pepenași verzi, sfeclă, varză, vinete și usturoi. Pentru murături se folosesc în mod normal: frunze de coacăze negre, frunze de dafin, mărar, sare și usturoi ce sunt depozitate într-un loc răcoros și întunecat.

La unguri există murături umplute cu specialități ce sunt făcute de obicei din ardei sau pepeni. Prunele umplute cu usturoi sunt un tip unic de murături.

În Sri Lanka există un preparat numit achcharu ce conține în mod tradițional: ceapă, morcovi ce sunt amestecate cu pudră de muștar și piper, ghimbir și usturoi zdrobit și oțet ce sunt lăsate să stea să se macereze într-o oală de lut.

Kimchi din Coreea este popular în toată Asia de Est. El este făcut din varză napa și ridichi coreene ce au în plus: ceapă verde, tulpini de usturoi, arpagic și alte legume specifice zonei fiind sărate și fermentate.

Usturoiul murat se poate consuma împreună cu celelalte murături sau pe post de condiment la salată sau sos.

Când nu este preparat termic usturoiul murat are capacitatea de a stimula sistemul imunitar și de a aduce o mulțime de beneficii organismului.

You May Also Like