Soia fermentată ca aliment în bucătăria orientală

Soia prin produsele sale fermentate reprezintă o sursă de probiotice și proteine pentru organism. Sosul de soia și tofu își au originile în China fiind ingrediente tradiționale în bucătăriile din sudul și estul Asiei. Natto și Miso au format o sursă importantă de proteine devenind cunoscute în perioada feudală a Japoniei. Tofu și sosul de soia își au originea în China de unde au ajuns în toată lumea.

Iată câteva alimente fermentate folosite în bucătăriile din îndepărtatul Orient:

Tofu fermentat sau brânza tofu se găsește în diverse feluri folosite în bucătăria din Asia de Est. Tofu murat este un condiment folosit în China ce conține de obicei pastă fiartă din boabe de soia, sare, vin de orez și ulei de susan sau oțet. Există în China și o formă de tofu fermentat cu un miros puternic. Spre deosebire de brânză, tofu nu are o formulă fixă pentru bacterii. Metoda tradițională de producere a tofu împuțit este de a prepara o saramură obținută din lapte fermentat, legume și carne și poate include suplimentar creveți uscați, boabe de amarant sau de muștar, lăstari de bambus și alte plante chinezești. Fermentarea tofu în saramură poate dura mai multe luni.

Miso este un condiment tradițional japonez produs prin fermentarea orezului, orzului și / sau boabelor de soia cu sare și ciuperca kōjikin. În mod uzual pasta miso este făcută cu soia. Rezultatul fermentației este o pasta groasa folosita pentru aromatizarea sosurilor, a legumelor murate, a cărnii macerate sau ca ingredient la supa Dashi pentru a deveni supa miso numită Misoshiru un fel tradițional japonez. În Corea acest condiment se numește Doenjang.

Nattō este o mâncare tradițională japoneză fabricată din soia fermentată cu Bacillus subtilis. Este servită ca mâncare la micul dejun. Nattō are un gust specific din cauza mirosului său puternic, a aromei diferite și a texturii lipicioase. În bucătăria Coreană are numele de Cheonggukjang.

Sosul de soia este un condiment originar din China obținut dintr-o pastă fermentată de soia fiartă, boabe prăjite, saramură și mucegai Aspergillus oryzae sau Aspergillus sojae. După ce a fermentat pasta este presată rezultând un lichid care este sosul de soia.

În Japonia există două rețete de sos de soia: Tamari din regiunea Chūbu mai întunecat și mai aromat și Koikuchi care este cel mai folosit. Tamari are un conținut mic de grâu sau lipsește față de koikuchi care are grâu mai mult.

Tempeh este un produs tradițional din Indonezia. Boabele de soia fermentează având un proces natural de cultură. Are forma unui tofu foarte ferm.

Dacă ți-a plăcut rămâi aproape și dă de știre. Vom continua să prezentăm în postările viitoare alimentele fermentate pe care le folosim în mod uzual și beneficiile lor.

You May Also Like