Sarea a avut o valoare foarte mare fiind greu de procurat basmul cu „sarea în bucate” fiind o moștenire a acelor vremuri. Ea a fost folosită inițial pentru mâncare fiind apoi folosită și în alte moduri.
Termenul de sare îl folosim la mai multe săruri ce au o compoziție chimică diferită și efecte diverse în funcție de utilizarea lor asupra corpului uman.
Conservarea alimentelor pe timpul rece o facem cu sarea de bucătărie sau clorura de sodiu din mină fără conservanți.
La mâncare pentru a modifica gustul putem folosi sarea de bucătărie, sare de mare sau sare de himalaya sau în cazul celor cu sensibilitate la sodiu sarea cu potasiu având influență asupra mucoasei stomacului.
O baie cu sare gemă – clorură de sodiu, sare epsom – sulfat de magneziu sau sare de mare pentru a combate diverse afecțiuni ca: anexita, cistita, crampe musculare, dureri articulare, gripa, răceala, refacerea pielii și reumatismului.
La curele de detoxifiere se poate folosi bea un amestec de apă cu sare epsom sau sare de mare pentru a curăța rapid intestinele fiind o metodă simplă în cazul constipației. De asemenea în perioada caniculară sau în cazul efortului fizic susținut sărurile ajută la refacerea echilibrului hidrolitic al organismului care este afectat de transpirația excesivă.
Aerosolii cu apă de mare sunt foarte benefici atât pentru copii cât și pentru adulți pentru tratamentul afecţiunilor: astm, bronşită, hipotiroidie, infecţie respiratorie, rinită și sinuzită.
Consumul sărurilor în cantități mici sunt necesare funcționării schimbului intercelular al substanțelor din sânge, la transmiterea impulsurilor nervoase și funcționării musculaturii.