Se pare că berea este cea mai veche băutură alcoolică și cea mai populară băutură alcoolică în prezent. Berea este uneori menționată drept “pâine lichidă“, deși berea nu este o masă în sine.
Cu peste 5.000 de ani în urmă berea era folosită în dieta zilnică a faraonilor egipteni.
În fiecare zi fiecare lucrător primea o rație de patru până la cinci litri de bere care constituia hrana și băutura pentru construcția piramidelor din Giza, Egipt.
În mod obișnuit berea se prepară în principal din boabe de cereale ca: orz malț, grâu, porumb sau orez iar mai rar se folosește meiul, rădăcina de sorg, cartofii sau agavele. Un rol important în procesul de fabricare a berii este fermentarea carbohidraților pentru a produce alcool și gaz carbonic.
Există o mulțime de arome datorate nu numai hameiului ci și strugurilor, ierburilor sau fructelor ce sunt utilizate în producția de bere. Berea este în principal compusă din apă care are influențează gustul final al berii prin cantitatea de minerale conținute fiind caracteristică regiunii unde se produce.
Cultura de drojdii este responsabilă pentru fermentarea berii. Drojdiile transformă carbohidrații din boabe în alcool și dioxid de carbon. Tipurile dominante de drojdii folosite pentru fabricarea berii sunt Saccharomyces cerevisiae cu fermentație de vârf și Saccharomyces pastorianus cu fermentație de fund. Există și drojdii specifice anumitor regiuni care determină anumite tipuri de bere cum sunt Brettanomyces și Torulaspora delbrueckii.
Fermentarea berii este produsă cel mai frecvent cu Saccharomyces cerevisiae care se aglomerează și se ridică la suprafață, de obicei între 15 și 25 ° C. Culturile de drojdii produc cantități semnificative de compuși aromatici asemănători merelor, perelor, ananasului, bananelor, prunelor și altele în funcție de ingrediente.
Conținutul de subtanțe nutritive variază de la o bere la alta. În funcție de ingredientele folosite la fabricare, berea oferă o multitudine de substanțe nutritive conținând: magneziu, seleniu, potasiu, fosfor, biotină, crom și complexul de vitamine B.
Pentru tine ce reprezintă berea ?